• 1 Ana Jencek in Tomi Činej
  MOTUS.SI
 • 2 EZ twins in Katjusa Premk
  MOTUS.SI
 • 3 Nika Mlakar in Naki
  MOTUS.SI
 • 4 Marko Stamenković in Lucija Velkavrh
  MOTUS.SI
 • 5 EZ twins in Katjusa Premk
  MOTUS.SI
baner
42190
DanesDanes7
VčerajVčeraj11
Ta tedenTa teden63
Ta mesecTa mesec473
SkupajSkupaj42190

Najboljši slovenski plesni klub za leto 2015 je...

Ples je v Sloveniji  gotovo ena od najbolj razvitih dejavnosti. Na to trditev lahko gledamo glede na število ljudi, ki se ukvarja s plesom, glede na to, da je ples prisoten praktično v vseh predelih Slovenije, predvsem pa glede na rezultate, ki jih dosegajo slovenski plesalci. 

Vsako leto se namreč zgodi, da dobimo nove (stare) evropske in svetovne prvake ter številne uvrstitve med prve tri. Lahko rečemo, da se to ne zgodi, temveč se že kar dogaja, kar pa ni enostavno, saj se ob vseh teh uspehih že v naprej pričakuje, da se bodo plesalci vračali domov z vsemi temi odličji. Vendar nas plesalci nikoli, ampak res nikoli ne pustijo razočarane in vsakič, ko pride kakšno veliko tekmovanje se ne sprašujemo več ali bomo dosegli kakšno kolajno, temveč se sprašujemo bolj »koliko« in »kdo«. Vse to pa ni samoumevno, saj je ob vseh teh uspehih potrebno upoštevati dejstvo, da obstaja ogromno plesnih zvrsti in kategorij, zato se mora(jo) plesalec(i) močno potruditi, da posežejo po kolajnah. Če bi se v Sloveniji osredotočili le na eno ali dve plesne zvrsti bi bilo to veliko lažje, saj bi temu lahko posvetili več časa.

Spodobi se, da se ob koncu leta naredi analiza in da organizacije in zveze počastijo tiste najboljše; tudi v plesu je tako, le da tu nastane nekoliko večja težava. V nobenem športu različni tekmovalci ne dosegajo toliko uvrstitev na velikih tekmovanjih, kot v plesu. Komu torej podeliti te naslove? Ali je naslov evropskega prvaka, kjer nastopa 5 tekmovalcev več vreden, kot 3. mesto na svetovnem prvenstvu, kjer nastopa več kot 100 tekmovalcev? Dilema je na mestu tudi zaradi tega, ker naj bi bile vse plesne discipline enakovredne, vendar je ob vsem tem vendarle upoštevati različne okoliščine, med njimi gotovo tudi številčnost udeležbe.

Zato smo naredili nekoliko drugačen pregled plesnih tekmovanj v letu 2015. Osredotočili smo se le na moderne tekmovalne plese (MTP) in upoštevali le svetovna in evropske prvenstva. Državna prvenstva smo namerno izpustili, saj nas je zanimalo le, kateri slovenski plesni klub je bil v preteklem letu najboljši na mednarodnih tekmovanjih. Na prvi pogled gre za nekoliko logično in enostavno analizo, saj lahko le seštejemo prva, druga in tretja mesta in dobimo lestvico najboljših. Vendar pa smo k našem vprašanju najboljšega slovenskega plesnega klub na mednarodnih tekmovanjih pristopili iz nekoliko drugega zornega kota. Zanimalo nas je namreč, plesalci katerega slovenskega kluba so na teh tekmovanjih v povprečju prehiteli največ plesalcev? Osredotočali smo se torej na odstotek, ki bi dal večjo vrednost tudi tekmovalcem, ki mogoče niso ravno posegli po kolajnah, vendar so morali za svojo visoko uvrstitev prehiteti cel kup drugih tekmovalcev.

Ob tem ne želimo zmanjševati pomena kolajn, ki so jih dosegli tisti plesalci, ki v svojih kategorijah niso imeli prave (številčne) konkurence (»kolajnam se vendarle ne gleda v zobe«), temveč gre zgolj za igro številk in (kot smo že prej poudarili) poudariti, da nastane dilema pri iskanju tistih najboljših. 

 Sofly - Športno kulturno društvo Plesni studio Novo mesto (evropski prvaki in svetovni podprvaki v Hip-Hop formacijah med člani

Kako je potekala naš izračun (primer): Če so bili v eni kategoriji 4 tekmovalci (trije tuji) in je slovenski plesalec osvojil 2. mesto, je prehitel 50% tekmovalcev – tekmoval je namreč proti trem tekmovalcem, pri tem pa je enega prehitel, enega pa ne. Če je bilo v eni kategoriji 8 tekmovalcev, slovenski plesalci pa so bili uvrščeni na 3., 4,. in 7. mesto, pri tem pa sta bila tekmovalca, ki sta osvojila 3. in 7. mesto iz istega plesnega kluba, je (naš) izračuna naslednji: tekmovalec, ki je osvojil 4. mesto je prehitel 57,14% tekmovalcev (tekmoval je proti 7 tekmovalcem, pri tem pa je prehitel 4, kar znese 57,14%); tekmovalca (iz istega plesnega kluba), ki pa sta osvojila 3. in 7. mesto, pa sta prehitela: tretji - 71,43% tekmovalcev, sedmi pa 14,29%, kar pomeni, da je njun klub v tej kategoriji v povprečju prehitel 42,86% tekmovalcev. V tem kontekstu je klub tekmovalca, ki je osvojil 4. mesto (57,14%) v povprečju boljši od kluba, katera plesalca sta osvojila 3. in 7. mesto (42,86%).

Kakšni so torej rezultati? V letu 2015 je v MTP potekalo 6 evropskih in 6 svetovnih prvenstev, torej 12 mednarodnih tekmovanj. Za nekoliko bolj verodostojne rezultate smo upoštevali le tiste klube, ki so se pojavili na vsaj 3 teh tekmovanjih.

 

klub

Odstotek

1

ŠKD Plesni studio Novo mesto

72,44

2

PK Urška Ljubljana

71,26

3

PK Bolero Ljubljana

70,96

4

Društvo Kazina Ljubljana

70,66

5

Plesni klub Idrija

62,85

6

Plesni klub Miki Domžale

62,57

7

Plesni klub M

62,32

8

Plesno društvo Libero

58,84

9

ŠKD klub Plesni val Celje

57,19

10

Plesni klub Zeko

52,95

11

KUD Superstar

52,79

12

PK Lukec Krško

50,64

V tabelo smo uvrstili tiste plesne klube, ki so prehiteli več kot 50% vseh tekmovalcev in so nastopili na vsaj 3 mednarodnih tekmovanjih. Med njimi so se najbolj izkazali tekmovalci iz ŠKD Plesnega studia Novo mesto, PK Urška, PK Bolero in Kazine, ki so v povprečju na vseh tekmovanjih prehiteli več kot 70% preostalih tekmovalcev; razlika med njimi pa je minimalna. Ker v tem prispevku na nekoliko drugačen način razvrščamo najboljše plesne klube in ne najslabših, se bomo izognili prikazu celotne lestvice. 

Hkrati pa smo pregledali tudi na katerem tekmovanju so se naši tekmovalci najbolj izkazali, če gledamo iz istega vidika, torej glede na odstotek tekmovalcev, ki so jih prehiteli. Pri tem pregledu pa nismo še dodatno razčlenili glede na klube, temveč smo slovenske plesalce uvrstili kar v »Slovenian national team«, kot nastopajo tudi na vseh teh mednarodnih tekmovanjih. Posebne primerjave z drugimi reprezentancami nismo naredili, gotovo pa bi tudi v tem izračunu posegli po samem vrhu. 

tekmovanje

odstotek

EP Show dance

69,56

SP street dance show

64,57

EP street dance show

63,66

SP HH,EB, BD

58,57

SP jazz in modern

56,85

SP Show dance

54,66

EP Step

46,56

EP HH,EB, BD

45,16

SP Step

39,99

EP Disco dance

36,52

SP Disco dance

23,38

EP Jazz, modern in orient

16,31

Tabela nam pokaže, da so se najbolj izkazali tekmovalci na evropskem prvenstvu v Show dancu, svetovnem prvenstvu v street dance showu in evropskem prvenstu v street dance showu. V povprečju so tako naši tekmovalci na evropskih prvenstvih prehiteli 46,29% tekmovalce, na svetovnih prvenstvih pa 49,67% tekmovalcev. Bolj pomembno kot je torej tekmovanje, bolje se naši plesalci pripravijo in boljše uvrstitve dosegajo, kar je še en dokaz o profesionalnem pristopu in visoko kvalitetnem udejstvovanju.

Vanesa Krenker in Kristjan Terglav - svetovna prvaka v street dance show med pari v članski konkurenci; Kristjan pa je postal tudi svetovni prvak v solo tekmovanju

Vse te odlične rezultate naših plesalcev bi lahko pogledali še iz številnih zornih kotov in dobili nove in nove številke, ki naj bodo zgolj za spodbudo, da s tako zavzetostjo slovenski plesalci nastopajo tudi v tekmovanjih, ki sledijo v letošnjem letu in v prihodnosti; hkrati pa povabilo, da se ogledu vsaj domačih tekmovanj pridružijo tudi drugi ljubitelji plesa, ali pa vsaj za podporo našim tekmovalcem. Malo za šalo, malo za res – če bi imeli slovenski plesalci vsaj pol te podpore, ki jo ima trenutno Peter Prevc (ki je tako kot nekateri slovenski plesalci tudi trenutno najboljši na svetu), potem bi vsa domača tekmovanja potekala v Stožicah in drugih večjih dvoranah.

Se vidimo na naslednjem plesnem dogajanju!

Copyright © 2020. MOTUS.SI


Facebook youtube