• 1 Ana Jencek in Tomi Činej
  MOTUS.SI
 • 2 EZ twins in Katjusa Premk
  MOTUS.SI
 • 3 Nika Mlakar in Naki
  MOTUS.SI
 • 4 Marko Stamenković in Lucija Velkavrh
  MOTUS.SI
 • 5 EZ twins in Katjusa Premk
  MOTUS.SI
baner
42726
DanesDanes8
VčerajVčeraj12
Ta tedenTa teden20
Ta mesecTa mesec387
SkupajSkupaj42726

Tekaški pozdrav na Krasu

Na martinovo soboto, 12.11.2016 je v Sežani potekal Tekaški pozdrav jeseni na Krasu, ki je privabil lepo število ljudi. V sproščenem, nekoliko manj tekmovalnem vzdušju, kot smo ga vajeni iz podobnih tekaških prireditev smo doživeli prijetno soboto, ki so jo organizatorji popestrili s številnimi dogodki.

(foto: Tadej Štolfa in Emanuel Kovačič; vir: tekaskipozdrav.si)

Poleg teka je bil organiziran tudi pohod po Živem muzeju Krasa, bogat otroški program, ki je med drugimi vključeval tudi varstvo otrok, na voljo pa so bili tudi številne domače ponudbe, ki še dodatno popestrijo podobna dogajanja. Vreme je šlo tekačem izjemno na roke, saj ni bilo sledu o dežju ali celo snegu, ki je le dan pred tem pobelil velik del Slovenije. Med tekom se je na posameznih delih pojavil le nekoliko neprijeten veter, ki pa so ga Primorci gotovo občutili v mnogo manjšem obsegu, kot tisti, ki smo prišli iz drugih krajev.

Kot smo že omenili je bilo za organizacijo odlično poskrbljeno, tekači smo nekoliko pogrešali le rezultate, čeprav si je lahko vsak posameznik ob prihodu na cilj pogledal na semafor. Mogoče smo se res navadili na vso to statistko (čas in uvrstitev), da nam te informacija v ciljnem prostoru na takih tekih manjkajo. Ne glede na to, gre za izredno prijeten tek, ki poteka na razgibanem terenu, po asfaltu, makadamu in gozdni poti, kar popestri celoten tek. Vsak posameznik ima na različnih tekih različne vtise, vsekakor pa se večina strinja, da se radi vračajo na kras in se bodo tudi v prihodnosti še udeležili te prireditve, v kolikor bo to mogoče. S tem se strinjajo tudi naši sogovorniki, ki so spregovorili o svojih vtisih sobotnega teka. Med njimi je bil tudi lanskoletni zmagovalec (letos je pritekel na cilj drugi) Peter Kastelic; Gregor Rogelja, ki je skoraj domačin in mladi Matej Čebin, ki prihaja iz Zagorja in se vedno več in vedno bolj uspešno udeležuje podobnih tekaških prireditev.

Zakaj si se sploh odločil, da se udeležiš današnjega teka?

Peter Kastelic: Teka smo se udeležili kot skupina. Z GiBit tekači se namreč redno udeležujemo rekreativnih tekaških prireditev in v Sežani smo bili že lani, prav tako pa vsako leto marca pridemo na Mali kraški maraton. Letos smo tek združili z martinovanjem, tako da smo po teku obiskali še okoliške kraje in degustirali vina in hrano.

Matej Čebin: Za današnji tek sem se odločil zaradi prijetnega druženja, zabave ob tem ter seveda zaradi veselja do teka.

Gregor Rogelja: Za tek sem se odločil, ker se je odvijal v bližini mojega doma in ker sva se z bratom dogovorila za skupen tek.

Kako si se na tek pripravljal in kakšna pričakovanja si imel pred startom?

Peter Kastelic: V nedeljo me čaka maraton v Valencii, tako da je tek služil še kot zadnji test pred tem nastopom. Danes na teke ne hodim več z nekimi hudimi tekmovalnimi ambicijami, saj se s tekom ukvarjam le še rekreativno. Vsakič, ko mi uspe tekmo končati v ospredju pa sem zadovoljen, a ni to glavni cilj. Bolj pomembno je druženje s sotekači.

Matej Čebin: Pred tem sem konec oktobra tekel na ljubljanskem maratonu, pa tudi kasneje sem tekel skoraj vsak dan. V sredo sem imel še nekoliko drugačen trening (fartlek), ki sem ga delal sploh prvič. Pred tekom sem pričakoval, da tečem nekoliko pod 40min.

Gregor Rogelja: Pripravljal sem se tako, da sem dvakrat tedensko tekel približno 5km, navadno ne po ravnini. Udeležil sem se tudi ljubljanskega maratona, kjer sem teke na 21km. Pred startom nisem imel ravno najboljših pričakovanj, saj sem bil rahlo prehlajen in posledično tudi rahlo utrujen. Ob koncu teka sem bil pozitivno presenečen in zadovoljen s svojim rezultatom.

Kako si videl celoten tek (start, vzdušje, sotekači, počutje med tekom, občutki v cilju,…)?

Peter Kastelic: Tek poznam že od prej, gre tudi za isto traso kot spomladi na malem kraškem maratonu. Trasa je izjemno lepa in primerna za rekreativno prireditev. Letos je na poti nazaj proti Sežani malo nagajal veter, a ni bilo nič hujšega. Z zmagovalcem sva ves čas tekla skupaj, vmes je bilo tudi nekaj taktičnih igric, kar je malo spominjalo na kolesarstvo. V zaključku je bil močnejši, saj nimam več toliko hitrosti kot nekoč.

Matej Čebin: Predvsem se mi je zdel zelo hiter start. Vzdušje sicer ne gre primerjat z drugimi (večjimi) prireditvami, vendar pa je bilo toliko bolj prijetno ob prihodu v cilj, kjer smo se vsi tekači rokovali med seboj, kar mi je všeč predvsem zaradi fair playa. Med tekom me je eden od tekačev v šali obsodil, da preveč tečem v njegovem zavetrju; kasneje, čez približno 4km sem mu odgovoril, da lahko sedaj on teče za mano, vendar sem imel prehiter tempo J. Občutek po teku je bil odličen, predvsem zaradi časa, ki sem ga dosegel, saj je bil kar 3 minute boljši od pričakovanega.

Gregor Rogelja: Vzdušje pred startom mi je bilo zelo prijetno. Število udeležencev ni preveliko in tudi organizatorji so se dobro potrudili z organizacijo. Všeč mi je bilo, ker na startu ni bilo nikakršnega prerivanja, kot ga doživiš na ljubljanskem maratonu. Vsi udeleženci pa so bili napolnjeni s pozitivno energijo, kar se mi  zdi prav, saj gre za rekreativi tek, pri katerem je glavni namen v sproščanju oziroma pripomore k boljšemu počutju.

Peter Kastelic (levo)

(foto: Tadej Štolfa in Emanuel Kovačič; vir: tekaskipozdrav.si)

Ali se pogosto udeležuješ podobnih tekaških prireditev?

Peter Kastelic: Ja, skupaj  svojimi tekači, v Ljubljani vodim tekaške skupine, se redno udeležujemo rekreativnih tekov po Sloveniji.

Matej Čebin: relativno pogosto in vedno več.

Gregor Rogelja: Nekajkrat sem se udeležil krajših tekov, kot so medšolska tekmovanja, dvakrat pa sem se udeležil tudi ljubljanskega maratona. Je bil pa to moj prvi obisk sežanskega teka. Nameravam se udeležiti tudi teka v Istri.

Kako si videl celotno organizacijo, kaj bi pohvalil in kje vidiš rezerve? Kaj ti je bilo najbolj všeč in katere stvari bi izpostavil?

Peter Kastelic: Organizatorji so že utečeni, saj tek poteka vsako leto. Logistično je tek odlično izpeljan, telovadnica z garderobo in tuši pride zelo prav. Gneče s parkiranjem ni, tako da vse štima. Tekači pogrešajo le čas v cilju, saj se rezultatov ne objavlja, marsikdo pa v cilju pozabi pogledati na semafor. Dandanes bi taka prireditev lahko zagotovila tudi celotne rezultate za vse tekače.

Matej Čebin: Organizacija je bila dobra, saj je bilo poleg dobro organiziranega teka poskrbljeno za druge obstranske stvari, predvsem s številnimi stojnicami, dobro hrano, prijaznostjo domačinov in organizatorjev. V ciljnem prostoru sem pogrešal le rezultate, kot skupno razvrstitev.

Gregor Rogelja: Sežanski tek se mi je zdel na nek način poseben, predvsem zaradi tega, ker je trasa steze vodila po makadamu skozi gozd. Taka trasa teka mi je všeč, predvsem pa je to bolje za noge. Poti so bile jasno označene in tako nisi mogel zgrešiti smeri teka. Trasa je bila tudi precej razgibana, saj gre za kraški teren, kar je tudi v redu, saj se tekač tako lahko preizkusi v rahlih vzponih in spustih.

Matej Čebin

(foto: Tadej Štolfa in Emanuel Kovačič; vir: tekaskipozdrav.si)

Kako ti je ustrezalo vreme?

Peter Kastelic: Vreme je bilo skoraj idealno za tek, nekoliko moteč je bil edino veter, a smo tekači navajeni vsega hudega, tako da je bil to najmanjši problem.

Matej Čebin: Ogrel sem se zelo dobro, tako da sem se že pred startom počutil pripravljenega. Tudi vreme se mi je zdelo primerno za tek, čeprav je nekoliko pihalo, kar me je približno 2 km zelo oviralo pri teku. Tudi pri izbiri oblačil sem se odločil ravno prav, tako da me ni nič zeblo.

Gregor Rogelja: Za skupinsko ogrevanje je bilo na prireditvi poskrbljeno kar se mi zdi kar precej koristno. Sam se pred tekom vedno ne ogrejem, čeprav se zavedam, da je to lahko nevarno zaradi poškodb. Tudi vreme bi bilo lahko nekoliko boljše, saj je bilo oblačno in je tudi rahlo pihalo.

Kakšne cilje pa imaš sam pri svojem tekaškem udejstvovanju?

Peter Kastelic: Svojo tekmovalno sezono sem sklenil že pred nekaj leti. Zdaj tekem večinoma le še s svojimi tekači, s katerimi skupaj hodimo na rekreativne teke. Tam pa še vedno odtečem po najboljšim močeh, saj sem bil od nekdaj tekmovalne narave. Da bi šel na tekmo in se ''sprehajal''. Ne, to ni zame. Izzive si pa postavljam sproti sam pri sebi. Naslednji je maraton v Valencii prihodnjo nedeljo. Potem sledi zimsko spanje čez zimo, spomladi pa bomo videli …

Matej Čebin: Želim si, da bi v nekem časovnem obdobju videl lastni napredek (glede na čas teka), torej potrebujem bolj učinkovite treninge.

Gregor Rogelja: Sam se s tekom ukvarjam bolj zaradi dobrega počutja. Veliko mi pomeni, če se potrudim in nekaj naredim zase in za svoje telo. Na takih prireditvah ta svoj tudi dokažem in poskušam doseči, hkrati pa tudi preseči svoje meje, ob tem pa se počutim tudi zadovoljen. Nikakor pa se teh prireditev ne udeležujem tekmovalno; moj cilj je le, da zaključim kar se da dobro.

Ali še nameravaš priti na tek v Sežano?

Peter Kastelic: Skoraj zagotovo se vidimo že marca na Malem kraškem maratonu.

Matej Čebin: V Sežano nameravam še priti.

Gregor Rogelja: Če bo čas in vreme naklonjeno še namerava priti v tek v Sežano.

(foto: Tadej Štolfa in Emanuel Kovačič; vir: tekaskipozdrav.si)

 

(foto: Tadej Štolfa in Emanuel Kovačič; vir: tekaskipozdrav.si)

  

Vse fotografije si lahko ogledate na tej spletni strani!

(klikni povezavo)

Copyright © 2020. MOTUS.SI


Facebook youtube