• 1 Ana Jencek in Tomi Činej
  MOTUS.SI
 • 2 EZ twins in Katjusa Premk
  MOTUS.SI
 • 3 Nika Mlakar in Naki
  MOTUS.SI
 • 4 Marko Stamenković in Lucija Velkavrh
  MOTUS.SI
 • 5 EZ twins in Katjusa Premk
  MOTUS.SI
baner
36657
DanesDanes15
VčerajVčeraj26
Ta tedenTa teden15
Ta mesecTa mesec712
SkupajSkupaj36657

Domen Hafner - intervju

Domen Hafner je nekdanji kolesar, ki je pred dvema letoma kolo zamenjal za tekaške superge. V tem kratkem času pa se je že nekajkrat dokazal, saj je po lanskoletnem 2. mesto na Ljubljanskem maratonu na 10km, letos dodal še 3. mesto na isti razdalji. Kako se je začela njegova tekaška zgodba in kako se razvija, si lahko preberete v spodnjem intervjuju. 

Domen, še enkrat več čestitke za 3. mesto na letošnjem ljubljanskem maratonu. 

Letos je bil rezultat še nekoliko hitrejši kot lansko leto, ko ste dosegli drugo mesto. Ste iz tega teka iztisnili svoj maksimum, ali ste imeli še kje kakšne rezerve?

Res je, letos je bil čas 40 sekund hitrejši kot lansko leto, vendar sem bil uvrščen stopničko nižje. V bistvu sem s časom še kar zadovoljen, a nobena stvar ni tako dobra, da ne bi bila lahko še boljša; v osnovi pa sem zadovoljen.

S tekom smo začeli zelo hitro, saj je bil čas prvega kilometra 2:55. Kmalu smo spredaj ostali samo trije (še Blaž Grad in Jan Petrač). Na petem kilometru je bil čas za tek okoli 31 minut kar se mi je zdelo nekoliko hitro in sem malo popustil. Takoj se je to pokazalo za napačno potezo, saj sta nato Jan in Blaž tri kilometre tekla le nekoliko pred mano. Vendar tudi, če bi bil zraven, mislim da v zaključku ne bi imel več moči, če bi jima želel slediti, saj gre za dva res izjemna atleta, zato sem z rezultatom zadovoljen, le čas bi bil lahko nekoliko boljši.

Koliko časa pa se sicer ukvarjate s tekom in katera je vaša prva disciplina?

Z tekom se ukvarjam dobri dve leti - decembra bo minilo dve leti od kar sem popolnoma predan teku. Moja prva disciplina je 10km, saj nikoli nisem treniral krajših tekov.

Zakaj ravno tek; kdo vas je za to navdušil in kaj je tisto kar vas drži v tem športu?

V bistvu gre za zelo zanimivo zgodbo. Vse se zgodi z razlogom in tako se je tudi tek. Konec sezone 2012 nisem več dobil pogodbe v Kranjski Savi, kjer sem treniral kolesarstvo. Nato se približno pol leta nisem veliko posvečal športu, vendar sem v sebi čutil da mi nekaj manjka. Tako sem začel teči. Šlo mi je vedno boljše, podiral sem rekorde očeta, ki je včasih tudi tekel in sem si rekel da poskusim tudi na tekmi pa da vidimo če sem iz pravega testa. Tako sem na Jesenicah (pomladni tek) prvič zmagal. Čas ni bil nič posebnega, vendar sem bil seveda presenečen. Kasneje sem se udeleževal različnih rekreativnih tekov, vendar je bil to zame premajhen izziv, vedno sem želel nekaj več. Tako sem se kasneje pridružil atletskemu klubu Kranj, kjer sem za njih tekel dolge proge.

Že takoj ko sem prišel iz prvega treninga sem se enostavno zaljubil v ta šport. Vsakič ko obujem tekaške čevlje to naredim z veseljem, nikoli mi ni težko iti na  trening ,čeprav vem da nebo lahek.

Kako pa so potekale priprave na letošnji ljubljanski maraton in kaj se si od tega teka obetali?

Na Ljubljanski maraton smo se kar dobro pripravili, saj se mi zdi da je medijsko zelo odmevna tekma oziroma gotovo najbolj odmevna tekaška prireditev v Sloveniji. Sam sem se posvetil teku na deset kilometrov, nekateri tekaški prijatelji pa na druge razdalje. Kot vedno sem si tudi tukaj želel posegati po najvišjih mestih kar mi je tudi uspelo, saj je tekma dobra, vedno je dobra konkurenca kar mi je zelo všeč.

Kakšni so vaši vtisi na letošnji ljubljanski maraton?

Menim da je Ljubljanski maraton zelo dobro organiziran. Trasa proge mi je zelo všeč saj je zelo ravna ni preveč razgibana tako, da se da res dobro odteči. Vreme nam je služilo dobro, čeprav je bil zjutraj zelo mraz, saj je štart že ob 8:30. Za odlično vzdušje poskrbijo navijači, saj se jih ob sami progi, sploh pa na cilju zbere lepo število, tako da te kar ponesejo tja do cilja tudi če noge ne dajo več. Dan je bil res odličen, cilji so večinoma uspeli tako da super.

Kdo vas trenira in katere osebe so bile v preteklosti tiste, ki so dodale kamenček v mozaik k vašim rezultatom?

Kot sem že omenil, decembra bo minilo dve leti odkar treniram pri Romanu Kejžarju. Je slovenski rekorder v maratonu ter polmaratonu z res zavidljivim časom. Zavedam se, da brez Romana ne bi bilo takih rezultatov, saj ima ogromno znanja. Dokaz temu je tudi skupina najboljših maratoncev v Sloveniji (Žana Jereb, Primož Kobe, Anton Kosmač). Pri taki skupini odličnih tekačev mi je najboljše ravno to, da se od njih tudi zelo veliko učim. Roman pa je ena najboljših oseb kar jih poznam, predan svojemu delu in atletom, saj vse skupaj opravlja res s srcem. Kadarkoli kaj potrebujem, vem da se lahko obrnem na njega in vedno mi pomaga po najboljših močeh. Pomen mi več kot le dober trener, saj je res dober človek na katerega se lahko vedno zanesem in to mi res veliko pomeni.

Kako se po treningih in tekmah regenerirate in kako resno jemljete regeneracijo?

Mislim, da je regeneracija ena najpomembnejših stvari pri športu; bolje kot se regeeneriraš do naslednjega treninga, bolje lahko trening opraviš. Regeneracija je pomembna tudi zato, da ne pride do poškodb. Po treningu je torej najbolj pomembno, da celicam vrneš tisto kar si jim vzel. Zato se uporablja različne regeneracijske napitke ter uživa pravo prehrano. Sicer pa za regeneracijo uporabljam tudi masažo, saj mi to zelo odgovarja in menim, da tudi zelo pripomore k regeneraciji ter sproščanju.

S čim se ukvarjate, ko se ne posvečate tekaškim akcijam?

Nedolgo nazaj sem diplomiral tako, da je zdaj vse malo manj stresno, ena skrb manj. Večino časa pomagam tudi v družinskem podjetju, saj se od teka v teh časih zelo težko živi. V teh dneh sem prestopil tudi v klub AD Železniki, za kar sem jim neizmerno hvaležen, saj od njih dobim tudi nekaj finančne pomoči, kar mi zelo pomaga.

Kakšne načrte in kakšne želje imate v prihodnje?

Želje ter cilji so visoki tako, da motivacije na zmanjka, kar se mi zdi da je zelo pomembno. Po Ljubljanskem maratonu sem se že začel intenzivno pripravljati na Evropsko prvenstvo v krosu, ki bo decembra v Franciji. Potem sledi kakšen teden pavze, nato pa spet priprave na naslednjo sezono, ko bom debitiral tudi v svojem prvem teku na 21 kilometrov katerega že res komaj čakam. Glede na to, da imam najboljšega trenerja ter podporo družine in vseh najbližjih, se ne bojim nobenega izziva v prihodnosti, tudi maratona ne. 

Vse fotografije so iz Domnovega zasebnega albuma

Copyright © 2019. MOTUS.SI


Facebook youtube