• 1 Ana Jencek in Tomi Činej
  MOTUS.SI
 • 2 EZ twins in Katjusa Premk
  MOTUS.SI
 • 3 Nika Mlakar in Naki
  MOTUS.SI
 • 4 Marko Stamenković in Lucija Velkavrh
  MOTUS.SI
 • 5 EZ twins in Katjusa Premk
  MOTUS.SI
baner
42190
DanesDanes7
VčerajVčeraj11
Ta tedenTa teden63
Ta mesecTa mesec473
SkupajSkupaj42190

Peter Prevc - intervju

Peter Prevc je osvojil eno od najbolj prestižnih nagrad v smučarskih skokih - novoletno skakalno turnejo. Da nekoliko osvežimo spomin, si preberimo kaj nam je Peter povedal dve leti nazaj, pred olimpijskimi igrami in kako gleda na te velike tekme, kako se na njih pripravlja, kako je z opremo,...

(vir: zurnal.com)

17.1.2014 

Videlo se je, da potrpežljivo čakaš na to prvo zmago; kako pa gledaš na prihajajoče olimpijske igre, kje je zelo pomembna sama dnevna forma; jo boš vzel samo kot eno izmed mnogih tekem, ali bodo priprave potekale kako drugače? 
OI bom vzel kot vsako drugo tekmo. Ker sem do sedaj spoznal kakšen način priprave potrebujem pred in med tekmo, nimam namena delati velikih sprememb. Če bom videl da je potreba po kaki spremembi bom pa seveda poizkusil.

Ali se priprave in treningi za nastope na poletih kaj razlikujejo od nastopov na manjših pripravah? Gre za kakšne druge poudarke, ali so priprave identične?                                           

Pri meni ne. Na vseh skakalnicah se mi pojavljajo zelo podobne napake. Res pa je, da je na letalnicah potrebno več "delati" v zraku, saj se tam lahko naredijo velike razlike.

V skupni razvrstitvi za prvouvrščenim Stochom ne zaostajaš veliko; ali kdaj razmišljaš o tem, kako se razvija skupna razvrstitev? Ali si osredotočen zgolj na skoke?                                          

Nikoli. Moja osredotočenost je na skoke in tega se bom poizkušal držati do konca. Če med tekmami razmišjlaš o rezultatih, statistiki, ti uide fokus potreben za skoke. Kar pa ni najbolj dobrodošlo.

Če bi imel izbiro: zlata olimpijska kolajna ali veliki kristalni globus?
Globus.

(vir: slovenske novice.si)

Je cilj na olimpijskih igrah zgolj medalja?
Cilj so vrhunski skoki. Če tekmovalec na tekmi nardei dva vrhunska skoka, ni vrag, da ne bo uvrščen visoko.

So se v svetovnem pokalu pojavile kakšne tehnične novosti glede opreme ali same tehnike skakanja? Govori se, da Wank preizkuša neke novosti; pred 4imi leti je Simon Ammann presenetil z novimi okovji, nato pa dvakrat zmagal,…                                                                

Amman ni prinesel velike revolucije. Manjša sprememba ki jo je naredil na okovju re resda dvignila veliko prahu, ampak še zdaleč mu ni pomagalo toliko da bi samo zaradi tega zmagal. So se pa po 2010 začele velike spremembe na okovju. Slovenec Peter Slatnar, je pripravil okovje ki je več kot poldrugi kilogram lažji kot prejšnji. In seveda tudi drugi so, in še vedno, iščejo inovacije.

Je zdaj kaj lažje, ko je v Planici možno trenirati na večji skakalnici in se vam ni treba toliko voziti v druge države; Ali pa se na trening še vedno odpeljete na kakšne druge skakalnice? 
Sigurno je lažje. Ob osmih greš iz Kranja ob pol enih si nazaj. Planica je res velika prednost. lažje se "štuka" pomanjkanje skokov posameznika, saj gresta lahko samo en tekmovalec in trener dopoldne gor, popoldne pa je trener že z drugimi na treningu.
 

Vse tekme, ne glede na to kako potekajo, spremljaš izredno mirno. Videti je kot, da te nič ne spravi iz tira. Kako pa sam doživljaš vse te odločilne trenutke, ko se odloča o stopničkah ali celo zmagah? Ali pred odločilnim skokom poskušaš vse odmisliti, ali imitiraš kako naj bi potekal celoten potek skoka (počep, odriv, točnost odriva, let, telemark,...), ali se zgolj prepustiš samemu skoku in preprosto poskušaš iz njega potegnit največ?
Prepustim se ne. Ko se prepustim sem uvrščen nad 30 mesto. Vedno se zberem, in v glavi ponavljam naloge ki jih moram ohraniti(roke iztegni, kolena drži pri miru....), potem pa iz tega poizkušam največ iztržiti.

(vir: psn.sdn.si)

Copyright © 2020. MOTUS.SI


Facebook youtube