• 1 Ana Jencek in Tomi Činej
  MOTUS.SI
 • 2 EZ twins in Katjusa Premk
  MOTUS.SI
 • 3 Nika Mlakar in Naki
  MOTUS.SI
 • 4 Marko Stamenković in Lucija Velkavrh
  MOTUS.SI
 • 5 EZ twins in Katjusa Premk
  MOTUS.SI
baner
42726
DanesDanes8
VčerajVčeraj12
Ta tedenTa teden20
Ta mesecTa mesec387
SkupajSkupaj42726

Hitri Planko - intervju

Matevž Planko je eden izmed najbolj nadarjenih in perspektivnih mladih športnikov v Sloveniji, kar pričajo ne le njegove najvišje uvrstitve na različnih tekmovanjih (predvsem v triatlonu) temveč tudi njegov pristop do tekmovanje. Na letošnjem ljubljanskem maratonu smo tako lahko videli izjemen obračun na 10km razdalji, kjer je Matevž osvojil 3. mesto. Bolj kot uvrstitev na stopničke pa navdušuje način pristopa, saj je po prihodu v cilj dobesedno obležal, zadnjih 100m pa se zaradi izjemnega napora niti ne spominja.

 

Kdo je Matevž Planko?

Sem Matevž Planko, 18 letni Kamničan. Trenutno obiskujem tamkajšnjo Gimnazijo in Srednjo šolo Rudolfa Meistra, kjer sem vključen v program Vzgojitelj predšolskih otrok. Tudi študij želim nadaljevati v pedagoški smeri. Morda na Pedagoški fakulteti, morda na Fakulteti za šport – vzgoja je namreč nekaj, kar igra v mojem življenju zelo pomembno vlogo, zato upam, da bom nekoč lahko svoja (tudi športna) znanja predajal naprej in na ta način pripomogel k razvoju mlajših rodov.

Tudi družina ima v mojem življenju posebno mesto. Prihajam iz zelo športne družine, kjer sta starša poskrbela za to, da v meni gori ljubezen do športa. Oba sta aktivna trenerja in tekmovalca v triatlonu, in če uporabimo teorijo, da jabolko ne pade daleč od drevesa… Že od malih nog mi je šport risal nasmeh na obraz in tako sem že pri 6. letih pričel s treningi triatlona. Od tistega trenutka dalje je triatlon moj vsakdan. Vsakdan, v katerem zelo, zelo uživam. In še vedno mi riše nasmeh na obraz.

Prosti čas – tega imam zaradi treningov malo, vendar takrat ko ga imam se rad družim s prijatlji in preberem kakšno knjigo.

Kdaj si začel trenirat triatlon, zakaj ravno triatlon in ali si se poleg tega ukvarjal še s kakšnim drugim športom ali drugo dejavnostjo?

S triatlonom sem se začel ukvarjati v 2. razredu osnovne šole. Pred tem sem hodil na vadbo košarke, starša pa sta mi nudila veliko različnih gibalnih izkušenj. Zelo hitro sem napredoval in v športu izjemno užival. V TK Trisportu v Kamniku sem pričel trenirati v najmlajši tedaj obstoječi skupini. Takrat smo dvakrat tedensko plavali in imeli enkrat vadbo v telovadnici, v spomladanskem in poletnem času pa v naravi. V petem razredu sem treniral že tudi štirikrat na teden in zelo rad hodil na tekmovanja predvsem v triatlonu. Udeleževal sem se tudi različnih tekov. Že takrat sem začel tekmovati doma, pa tudi v sosednji Avstriji in Italiji.

(vir: polet.si)

Kako pogosto treniraš?

Treniram skoraj vsak dan in število treningov je odvisno od tekoče sezone: ali je to pripravljalno obdobje  ali same priprave na tekme. V zimskem času delam bolj bazične treninge, kjer se največ plava in teče, za kolo pa pride čas kasneje. V zadnjih 2 letih se v zimskem času odpravljam tudi na priprave v tujino (Španija, Hrvaška ipd.), kjer so vremenske razmere primerne za treninge vseh 3 disciplin.

Praviloma imam po 2 treninga na dan – zjutraj plavam s skupino sotekmovalcev iz kluba in popoldne pride na vrsto tek, ali fitness vadba oz. vožnja kolesa v dvorani – vsekakor mi ni dolgčas in edini dan, ko sem resnično prost je to ponavadi nedelja – če mi le uspeJ

Kdo ti je do sedaj pomagal na športni poti?

Predvsem starši na začetku, nato trenerja Grega Zore in Klemen Laurenčak, ter seveda ekipa Hitri Planko v kateri so še Sandi Novak, Renata Novak in Matic Prosen. Seveda mora biti za uspešno športno pot poskrbljeno tudi v šoli, kar bi brez svoje razredničarke Mojce Krevs, kar težko usklajeval. Na tekme in na ostale dejavnosti me vedno odlično pripravi športni psiholog Aleš Vičič, s katerim delam že kar nekaj časa. Potem pa so tukaj še vsi sponzorji: ELES, zdravstvena zavarovalnica Vzajemna, potovalna agencija HRG  in gostilna Pri planinskem orlu, opremljevalci Garmin, Speedo, Newton Running, FUX, Adidas Eyewear (AMM d.o.o.), trgovina Funsports, športna prehrana Proaction, Tamai in podporniki - tiskarna T.KB.M, Figura, G3 Coaching in Studio Spremeni.se. brez katerih finančno in materialno ne bi mogel in se vsem za njihovo zaupanje iskreno zahvaljujem.

Na letošnjem ljubljanskem maratonu si na 10km razdalji osvojil odlično 3. mesto. Kako si videl potek celotne tekme?

Pred tekmo sem imel tri tedenski počitek, nato pa mi je nekako v dveh tednih uspeli dvigniti tekaško formo precej visoko, za kar sta zaslužna trenerja, ker če vam povem po pravici, nisem imel občutka, da se kaj posebej pripravljam za tekmo. Tekmo sem štartal zato, ker sem tekel za svojega sponzorja  - zdravstveno zavarovalnico Vzajemno. Vedel sem, da lahko tečem okoli 32 min. Konkurence nisem poznal, ker ne sodelujem na takšnih tekih. Taktika je bila precej enostavna: »Probaj držati prve,« tako da nisem bil živčen. Na tekmo sem šel z namenom uživati, če pa mi uspe še dober rezultat, toliko bolje. Začeli smo v tempu, ki sem ga lahko držal. Vedel sem da moram s skupino priti do zadnjih dveh kilometrov, potem pa je bilo vzdušje gledalcev tako, da sem poslušal njih in nekoliko pozabil na hiter tempo. Vseeno sem proti koncu postal nestrpen in začel šprintati prekmalu. Zelo kmalu sem videl, da sem naredil napako, ampak sem vseeno poskušal držati hitrost. Potem pa nisem več vedel ali tečem naprej ali nazaj in od tam naprej se pravzaprav ne spomnim več veliko. Zadnjih 100m sem videl šele kasneje na slikah. Pristal sem v medicinskem šotoru, kjer so mi nudili prvo pomoč in me »nafilali« s sladkorjem. Hitro sem prišel k sebi in kmalu stal na stopničkah.

(vir: siol.net)

Pozabiti ne smemo, da si le nekaj ur (manj kot en dan) pred tem suvereno zmagal na srednješolskem teku. V cilju je bilo videti kot da sploh nisi utrujen? Kaj ti je pomenil srednješolski tek in kako si ga videl?

Ja, ta zmaga mi je pomenila res veliko, saj sem na šolskih tekih sodeloval skoraj celo šolanje v osnovni šoli in celo v srednji šoli. Tek sem sicer na začetku mislil zmagati s šprintom, ki je kar tipičen zame. Potem pa sem se kar naenkrat znašel spredaj. Ker nisem želel, da bi se kdo za mano »šlepal«, sem pospešil in ko sem pogledal nazaj, sem že videl, da je razlika precej velika. Ker sem prišel na svojo zadnjo tekmo tekov za srednje šole uživat, sem enostavno prvi krog odtekel kot znam najbolje. Drugi krog pa sem malo mahal gledalcem in enostavno užival. Mislim, da sem se dovolj dobro poslovil od teh tekov. Prav tako so gledalci, ki spremljajo moj tek že od začetka, lahko videli, kako sem čez čas napredoval, kar je zanimivo tudi meni.

Kako pogosto se udeležuješ le tekaških tekem, ki niso v sklopu triatlona ali duatlona?

Teh tekem se udeležujem za užitek. Če imam čas ali želim narediti dober trening, se jih zelo rad udeležim. Sam zelo rad tekmujem in mi v zimskem času pridejo kar prav tudi za kakšen dvig motivacije. »Ljubljanc« je pa stalnica za vso našo družino.

Kakšne rekorde imaš na posameznih razdaljah v teku?

Tukaj boste verjetno nekoliko razočarani saj jih večinoma tudi sam ne vem. Ko tekmujem, malokrat tečem na rezultat, raje taktiziram in grem na zmago. Imam pa starejše čase 2000m 2015: 5:36, 1500m 2015 : 4:16, 3000m 2016: 8:48 in po novem še 10 000m: 31:58.

(vir: hitri-planko.si

Kaj je tvoj največji športni dosežek do sedaj in kaj bi storil drugače, če bi imel priložnost?

Čeprav sem na triatlonskih tekmah mladinskega evropskega pokala že stal na stopničkah in bil tretji na evropskem mladinskem prvenstvu v duatlonu, mi največ pomeni letošnje sedmo mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu v triatlonu v Mehiki. Spremenil ne bi nič, razen da bi na tekmi v Mehiki s kolesa poskušal priti na čelu grupe v menjalni prostor in bi bila lahko uvrstitev še nekoliko višja. A to je zmeraj lahko reči, malo težje pa na koncu izvesti.

Kakšni so tvoji načrti v prihodnosti (športni in zasebni (pod zasebne spada vse: prosti čas, izobrazba, potovanja, kakšna druga stvar,…)?

Letos narediti poklicno maturo s petim predmetom in se, če bo šlo vse po planu vpisati naprej na študij. Drugače pa sem že sedaj dal veliko prednost športu in bom v naslednjih štirih letih delal precej na tem, da se uvrstim na oi 2020. Kaj bo sledilo potem, ne vem. Verjetno izboljšati uvrstitev prvih olimpijskih iger. Definitivno pa si želim biti v svetovnem triatlonskem vrhu in ta čudovit hitro rastoč šport približati Slovencem.

Kako gledaš na športno-rekreativno udejstvovanje tvoje generacije in ali imaš kakšne predloge, da bi se aktivnost mladine (in drugih) še izboljšala?

Mislim, da šport postaja zelo priljubljen pri mladih. Sam mislim, da če bo vsak mlad šel malo ven na kakšen sprehod ali pa igral košarko s prijatelji in pri tem užival, smo svoje naredili. Ni potrebno, da moraš kaj trenirati, da si »športen« . Če pa ti pač ni do gibanja, poskusiš vsaj pri športni vzgoji v šoli kaj narediti za svoje telo. Mislim, da so tukaj pomembne odločitve posameznikov. V šolah bi lahko šport še bolj približali mladim, a tu je veliko odvisno tudi od staršev.

Zaključna misel za konec…

Ni važno, kako se gibljete, samo da se in pri tem uživate. Profesionalni rekreativci pa ne pretiravajte, da ne pride na koncu do poškodb.

 

 

POVEZAVE DO SPLETIH STRANI

E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

W: www.hitri-planko.si

FB: https://www.facebook.com/hitriplanko

 

 

Copyright © 2020. MOTUS.SI


Facebook youtube